ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Επεμβάσεις Καταρράκτη

Γιατί σε εμάς;

  • Γιατί ο χειρουργός οφθαλμίατρος Ιωάννης Ζησούλης είναι από τους πιο έμπειρους στην Ελλάδα, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 10.000 επεμβάσεις καταρράκτη.
  • Γιατί χρησιμοποιεί τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα φακοθρυψίας της Alcon και της Bausch and Lomb που τα ανανεώνει συνεχώς με κάθε αλλαγή μοντέλου παραμένοντας πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας
  • Γιατί έχει εκπαιδεύσει πολλούς -εξαιρετικούς σήμερα- χειρουργούς καταρράκτη
  • Γιατί αναλαμβάνει τη διόρθωση κάθε φύσης επιπλεγμένων χειρουργείων καταρράκτη με εξειδικευμένες τεχνικές.

Τι είναι ενδοφακός;
Κατά την επέμβαση καταρράκτη μετά την αφαίρεση του φυσικού θολού καταρρακτικού φακού, τοποθετείται στη θέση του ένας τεχνητός διαυγής ενδοφακός. Με την έλευση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, σε πολλά νοσοκομεία και κλινικές άρχισαν να χρησιμοποιούνται ενδοφακοί αμφίβολης προέλευσης, που πολλές φορές κατασκευάζονται σε Ινδία ή Κίνα και συσκευάζονται σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα για να λάβουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

Ο Dr. Ζησούλης στις επεμβάσεις του χρησιμοποιεί ενδοφακούς που σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και συσκευάζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στις ΗΠΑ.

Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιεί ενδοφακούς τύπου Envista που είναι η τελευταία τεχνολογία της Bausch & Lomb USA και έχουν:

α) δυνατότητα απορρόφησης της υπεριώδους ακτινοβολίας (για προστασία από τις ωχροπάθειες)

β) ασφαιρική κατασκευή (για προστασία από τις σφαιρικές εκτροπές)

γ) υδρόφοβη κατασκευή ( για προστασία από το δευτερογενή καταρράκτη).

Εξειδικευμένοι ενδοφακοί όπως πολυεστιακοί ή τορικοί χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες των ασθενών.

Μετά το πέρας του χειρουργείου οι νοσηλεύτριες στο Ιασω παραδίδουν πάντα στον χειρουργημένο το κουτί του ενδοφακού.

Τι είναι ο καταρράκτης;
kataraktis3 Ο οφθαλμός μας περιέχει ένα μικρό φακό μεγέθους 10 περίπου χιλιοστών. Ο φακός αυτός στηρίζεται σχεδόν στο κέντρο του βολβού του ματιού, ακριβώς πίσω από την κόρη του ματιού. Χρησιμεύει στην εστίαση των ακτινών του φωτός που έρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπου προβάλλεται η εικόνα των αντικειμένων που βλέπουμε, όπως σε μία φωτογραφική μηχανή, που η εικόνα περνά μέσα από το φακό και προβάλλεται στο film. Ο φακός αυτός, που φυσιολογικά είναι διαυγής σαν καθαρό κρύσταλλο, μπορεί να θολώσει και να χάσει τη διαφάνειά του από διάφορα αίτια. Η θόλωση του φακού ονομάζεται καταρράκτης.
Πως γίνεται η επέμβαση;
kataraktis2 Η σύγχρονη εγχείρηση του καταρράκτη ονομάζεται φακοθρυψία. Προεγχειρητικά γίνεται ειδική μελέτη για τον καταρράκτη με υπερηχογραφήματα και άλλες ειδικές εξετάσεις, όπως οι υπολογισμοί της δύναμης και του τύπου του ενδοφακού. Κατά την επέμβαση, μέσα από δύο μικρές παρακεντήσεις υδροδιαχωρίζονται - γαλακτοποιούνται και αναρροφώνται τα θολά ή και τα λιθοποιημένα καταρρακτικά στοιχεία του περιεχομένου του φακού του ματιού, με τη βοήθεια των υπερήχων της φακοθρυψίας. Μέσα στο άδειο πλέον μετά τη φακοθρυψία, τοίχωμα-περίβλημα του φακού, το περιφάκιο, τοποθετείται ένας τεχνητός διαυγής σαν κρύσταλλο φακός, που το μεν περίβλημα με τα στηρίγματά του είναι του οργανισμού μας, το δε εσωτερικό του είναι τεχνητός ενδοφακός, συμβατός με τους ιστούς του οργανισμού και αναλλοίωτος για πάντα. Ο κος Ζησούλης χρησιμοποιεί αποκλειστικά ενδοφακούς Bausch & Lomb, κατασκευασμένους στις ΗΠΑ. Οι ενδοφακοί Bausch & Lomb είναι με διαφορά οι πιο αξιόπιστοι στον κόσμο και δεν έχουν καμία σχέση με τους ενδοφακούς αμφίβολης ποιότητας που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νοσοκομεία και κλινικές. Η επέμβαση του καταρράκτη στα χέρια έμπειρου και ικανού χειρουργού διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά. Μετά την επέμβαση ο ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στην κλινική. Ο χειρουργημένος εξετάζεται τη 2η μετεγχειρητική ημέρα, την 4η μετεγχειρητική ημέρα και την 20η. Η όραση του χειρουργημένου οφθαλμού αρχίζει να βελτιώνεται από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες και συνεχίζει να βελτιώνεται τις επόμενες μέρες. kataraktis2
Οι παγίδες μιας ανώδυνης επέμβασης
kataraktis4Όσο κι αν η επέμβαση θεωρείται γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη για τους ασθενείς, είναι μία ιδιαίτερα πολύπλοκη επέμβαση, που χρειάζεται εξαιρετικό εξοπλισμό και χειρουργική δυνατότητα από τον γιατρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι θεωρείται για τους γιατρούς από τις πιο δύσκολες σε εκμάθηση επεμβάσεις στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές όπως ρήξη του οπισθίου περιφακίου, πτώση του φακού στο υαλοειδές ή αιμορραγία του βυθού. Στα χέρια άπειρου χειρουργού οι επιπλοκές αυτές είναι συχνότερες, ενώ σε κάποιον πολύ ικανό χειρουργό είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Σε ποια ηλικία εμφανίζεται ο καταρράκτης;
Ο καταρράκτης παρουσιάζεται και ενοχλεί την όραση συνήθως στην ηλικία πάνω από 50 ετών. Καταρράκτης όμως μπορεί να παρουσιαστεί και δεν είναι ασυνήθιστο, σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα σε βρέφη και παιδιά. Ο καταρράκτης ακόμη και στην αρχή της εμφάνισής του μπορεί να μειώνει ποιοτικά την όραση, δηλαδή κάποιος μπορεί να βλέπει ακόμη και τα μικρά γράμματα στον έλεγχο όρασης, αλλά μέσα από μία θολούρα, πράγμα που ενοχλεί τα άτομα με αυξημένες δραστηριότητες και βέβαια η λύση είναι η χειρουργική αποκατάσταση.
Τι συμπτώματα δίνει ο καταρράκτης;
kataraktis6Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η προοδευτική μείωση της όρασης για όλες τις αποστάσεις. Σε ορισμένους όμως ασθενείς, ο καταρράκτης προκαλεί μυωπία και έτσι βελτιώνει την όραση για κοντά, χωρίς γυαλιά. Ενώ πρώτα οι ασθενείς αυτοί φορούσαν γυαλιά για διάβασμα, αρχίζουν να διαβάζουν χωρίς γυαλιά. Συγχρόνως όμως η μακρινή τους όραση μειώνεται δραματικά. Και αυτή η κατάσταση αποτελεί ένδειξη για επέμβαση.
Ποια είναι η θεραπεία του καταρράκτη;
Η θεραπεία του καταρράκτη είναι μόνο μικροχειρουργική.
Μπορεί ο καταρράκτης να επανεμφανιστεί;
Φυσικά και όχι γιατί ολόκληρος ο φακός του οφθαλμού αφαιρείται. Μπορεί όμως να θολώσει η φυσική μεμβράνη του οφθαλμού (οπίσθιο περιφάκιο), η οποία βρίσκεται πίσω από τον ενδοφακό, μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση. Αυτή η θόλωση ονομάζεται δευτερογενής καταρράκτης και είναι αρκετά σπάνια σήμερα με τους νέας τεχνολογίας ενδοφακούς. Αν προκύψει, διορθώνεται πολύ εύκολα με εφαρμογή του Yag laser που είναι εγκατεστημένο στο ιατρείο μας, ανώδυνα και με άμεσα αποτελέσματα στην διαύγεια της όρασης.
Γιατί και πότε προτείνεται η επέμβαση του καταρράκτη;
Η επέμβαση του καταρράκτη γίνεται για να δει ο ασθενής καλύτερα! Πρέπει να τονισθεί ότι η χρονική στιγμή που πρέπει να γίνει η επέμβαση του καταρράκτη είναι όταν ο ασθενής αντιληφθεί ότι τον ενοχλεί στις ασχολίες του η μείωση της όρασης, ακόμη και αν η ποσοτική ικανότης της όρασής του είναι υψηλή. Αντίθετα από παλιά, που οι ιατροί περίμεναν τη σχεδόν τύφλωση με την ωρίμανση του καταρράκτη για να χειρουργήσουν, λόγω των μέσων που τότε διέθεταν, τώρα κάτι τέτοιο αυξάνει απλώς τις πιθανότητες μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας στις επεμβάσεις του καταρράκτη;
Το ποσοστό επιτυχίας αυτών των επεμβάσεων είναι καταπληκτικά υψηλό (ξεπερνά το 96%). Το ποσοστό των επιπλοκών μειώνεται όσο νωρίτερα χειρουργεί τον καταρράκτη ο ασθενής και όσο μεγαλύτερη είναι η χειρουργική εμπειρία του οφθαλμίατρου. Το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή το πόσο θα βλέπει κανείς εξαρτάται και από την κατάσταση του υπόλοιπου οφθαλμού και κυρίως του βυθού. Όσοι απευθύνονται στο ιατρείο μας, για τον καταρράκτη τους, γνωρίζουν ότι ο Dr. Ζησούλης είναι ένας από τους πιο έμπειρους χειρουργούς καταρράκτη, αφού έχει διενεργήσει στη Λάρισα χιλιάδες επεμβάσεις φακοθρυψίας από το 1999 μέχρι σήμερα. Κατά την επέμβαση χρησιμοποιεί τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα φακοθρυψίας της Alcon και τις σύγχρονες τεχνικές των μικρών τομών χωρίς ράμματα.
Πότε επανέρχεται στη δουλειά του ο χειρουργημένος μετά από επέμβαση καταρράκτη;
Η μικροχειρουργική, η εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας, καθώς και η εμπειρία του χειρουργού σε αυτές τις επεμβάσεις δίνουν τη δυνατότητα στο χειρουργημένο για καταρράκτη να επανέλθει άμεσα στις εργασίες του. Η φαρμακευτική θεραπεία συνήθως εφαρμόζεται για 4 εβδομάδες από την επέμβαση.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.