LASER ΜΥΩΠΙΑΣ

Laser Μυωπίας

LASIK

Μία Ελληνική μέθοδος που κατέκτησε τον κόσμο.

Η επέμβαση αυτή διόρθωσης της μυωπίας ανακαλύφθηκε στην Κρήτη το 1990 και αποτελεί σήμερα τη δημοφιλέστερη διαθλαστική επέμβαση σε Αμερική και Ευρώπη. Την τελευταία 20ετία, έχουν χειρουργήσει τη μυωπία τους με Lasik εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός αυτός μετά τη συνεχή τεχνική εξέλιξη της μεθόδου αυξάνεται συνεχώς.

Δεν είναι δε τυχαίο ότι το 2010 είχε ονομαστεί από τη διεθνή οφθαλμολογική κοινότητα ΕΤΟΣ LASIK. Για όσους φαντάζονται ένα κόσμο χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής, οι παρακάτω απαντήσεις μπορεί να φανούν χρήσιμες.


Τι είναι η μυωπία;
kataraktis2 Για να βλέπουμε καθαρά, πρέπει ο κερατοειδής (που βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του ματιού) και ο φακός να διαθλούν τις ακτίνες του φωτός, με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτές να εστιάζουν στον αμφιβληστροειδή, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού (όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα). Όταν οι ακτίνες του φωτός δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή, οι εικόνες που παράγονται είναι θολές. Στη μυωπία οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πριν τον αμφιβληστροειδή (όπως φαίνεται στη δεύτερη εικόνα). Τα γυαλιά, οι φακοί επαφής και οι χειρουργικές επεμβάσεις στοχεύουν στο να εστιάσουν σωστά τις ακτίνες φωτός και πάλι στον αμφιβληστροειδή.
Πως γίνεται η επέμβαση Lasik;
kataraktis2 Ανασηκώνεται μία λεπτή φλούδα από την επιφάνεια του κερατοειδή (εικ.1). Αυτό παλαιότερα γινόταν με χρήση μηχανικού κερατοτόμου, ενώ σήμερα γίνεται κυρίως με χρήση Femtosecond laser που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στην επέμβαση. Κατόπιν διαμορφώνεται το εσωτερικό του κερατοειδή με Excimer Laser (εικ.2), έτσι ώστε να διορθωθεί η μυωπία, ο αστιγματισμός ή η υπερμετρωπία του πάσχοντος. Τέλος, η λεπτή φλούδα επανατοποθετείται στη θέση της (εικ.3). Το Lasik δεν απαιτεί νοσηλεία. Η επέμβαση διαρκεί λίγα λεπτά, η όραση αποκαθίσταται θεαματικά, ενώ η επιστροφή στην εργασία γίνεται συνήθως την επόμενη μέρα.
Ποιες οι προϋποθέσεις για να κάνει κάποιος Lasik;

Α) Να έχει συμπληρώσει το 19 έτος της ηλικίας του

Β) Οι βαθμοί του να είναι σταθεροί τον τελευταίο χρόνο

Γ) Να μην έχει χρόνιες οφθαλμικές παθήσεις

Εάν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο υποψήφιος μπορεί να το συζητήσει μαζί μας, όταν θα γίνει ο πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος.

Υπάρχει κανένας κίνδυνος από την επέμβαση;
Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, όλες οι ιατρικές πράξεις μπορούν να έχουν επιπλοκές λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές. Ευτυχώς στο Lasik οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες και τις περισσότερες φορές εύκολα αντιμετωπίσιμες. Η αποφυγή εμφάνισης επιπλοκών έχει σχέση με το σχολαστικό προεγχειρητικό έλεγχο και τον αποκλεισμό παθήσεων του οφθαλμού (όπως ο κερατόκωνος). Επειδή όμως κάθε άνθρωπος και κάθε μάτι είναι διαφορετικά, ο κάθε υποψήφιος για την επέμβαση θα ενημερωθεί εξατομικευμένα.
Είναι τα αποτελέσματα μόνιμα;
Ναι, τα αποτελέσματα της επέμβασης Lasik είναι μόνιμα.
Πόσο διαρκεί η επέμβαση;
Η διαδικασία της επέμβασης διαρκεί και για τα δύο μάτια περίπου 10 λεπτά.
Πονά η επέμβαση Lasik;
Η επέμβαση γίνεται με τοπικές αναισθητικές σταγόνες και είναι εντελώς ανώδυνη. Μετά την επέμβαση, παρουσιάζεται αίσθηση ξένου σώματος, η οποία υποχωρεί μετά τον πρώτο ύπνο. Την επόμενη ημέρα της επέμβασης οι ενοχλήσεις υποχωρούν.
Τι πρέπει να προσέξω πριν την επέμβαση;

- Να μη φοράς φακούς επαφής για 2 εβδομάδες

- Να μη βάψεις τα μάτια σου, παραμονές και την ημέρα της επέμβασης

- Να μη χρησιμοποιήσεις αρώματα ή λακ μαλλιών την ημέρα της επέμβασης

Τι πρέπει να προσέξω μετά την επέμβαση;

- Να βάλεις γυαλιά ηλίου την ημέρα της επέμβασης

- Να μην οδηγήσεις την ημέρα της επέμβασης

- Να μην τρίβεις τα μάτια σου για 1 εβδομάδα

- Να μην λουστείς για 3 ημέρες

- Να βάζεις τα κολλύρια σύμφωνα με τις οδηγίες μας

- Μπορείς να επιστρέψεις ξανά στην εργασία σου και να οδηγήσεις την επόμενη μέρα, χωρίς πλέον γυαλιά ή φακούς επαφής


Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.